Spar penge på boligen som studerende

66.439 studerende er blevet tilbudt en plads på en videregående uddannelse i sommeren 2016. De store optag på de videregående uddannelser medfører en stor efterspørgsel på lejeboliger, som ligger tæt på de forskellige universiteter i Danmark. Flere af disse studerende finder lejeboliger til alt for høje priser, og får ikke lagt et retmæssigt budget inden de flytter hjemmefra. Der er flere muligheder for at spare penge på som studerende, hvis man er flyttet ind i en lejebolig eller ejerlejlighed.

1. Forsikring

Først og fremmest er det vigtigt at pointere vigtigheden i at have en forsikring, da man studerende fravælger dette på grund af den økonomiske byrde. Selvom du formentlig ikke får brug for din forsikring, er det altid en god idé at være forsikret, fordi det i de enkelte tilfælde kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke er forsikret ved fx brand i lejligheden eller vandskade.

En stor del af fagforeningerne tilbyder billige medlemskaber til studerende, og gennem disse fagforeninger har du mulighed for at købe forsikringer til fordelagtige priser. Det kan ofte betale sig bedre end hvis du skulle købe dem direkte hos forsikringsselskabet, og oven i hatten får du fagforeningens fordele som fx hjælp til CV, tjek af lønsedler og hjælp til jobsøgning.

2. Husleje

Priserne på lejemarkedet bliver altid skudt i vejret, når de studerende er på jagt efter boliger i storbyerne. I løbet af de seneste år har flere afgørelser vist, at priserne på lejemarkedet er alt for høje. Det har mange af de studerende ikke kendskab til, så de betaler ofte alt for meget i leje selvom de har mulighed for at fastlåse huslejen eller ligefrem få den nedsat. Hvis du fx betaler en alt for høj månedlig husleje, vil det være en god idé at tage kontakte til en advokat i Århus.

Man kan som lejer blive udsat for stigninger i sin månedlige leje, men dette kan man sætte en stopper for, hvis man laver en lejeaftale med fastlåsning af lejen. Selvom din nuværende leje er fastlåst, men synes den er urimelig høj i forhold til det generelle marked, kan du stadig klage til huslejenævnet. Sagerne ved huslejenævnet er steget i takt med den store efterspørgsel på lejligheder, hvor unge studerende ofte sætter sig alt for dyrt. En sag i Odense har vist det sagtens kan lade sig gøre at klage til huslejenævnet selvom lejen var fastlåst. Hvis du selv er i samme situation, skal du tage kontakt til en advokat i Odense.

3. TV og internet

Det er altid rart at tænde for TV’et og finde frem til et spændende program, men tiden er ofte ikke til det når man er studerende, fordi man har travlt med at læse de mange sider i pensum. Man bør derfor overveje nødvendigheden i at have den store TV-pakke, som koster flere hundrede kroner om måneden – har den overhoved værdi?

Derudover skal man sørge for at pristjekke prisen på sit internet, da de mange internetudbydere på markedet gerne konkurrere mod hinanden. Man har ofte mulighed for at få et godt tilbud gennem sin boligforening, hvis de har en samlet aftale med en leverandør.

Andre artikler