Tips til dig som vil være selvstændig, selvom du er på SU

Mange af os går med en med indre iværksætter i maven og kommer ofte på ideer eller opfindelser til hvordan vi kan gøre dagligdagen bedre. For majoriteten bliver det dog kun ved illusionen,  i og med det for mange synes for risikabelt eller uoverskueligt. I den forbindelse ved mange ikke hvordan de skal komme i gang og få lavet et egentligt produkt, ligesom det rent økonomisk er svært at gennemskue, hvordan det hele skal kunne hænge sammen. Fat mod, det er faktisk muligt at starte en virksomhed som studerende. Denne artikel kommer med nogle gode tips til hvordan du kommer i gang.

 

Praktiske foranstaltninger

Når man skal starte som selvstændig erhvervsdrivende uanset, om du er på SU eller ej, så er det første man skal gøre sig er at skaffe et CVR nr. Et CVR nummer er virksomhedens registrerings nummer og det er muligt at skaffe på borger.dk, hvor virksomhedens navn også skal registreres.  Herefter skal der besluttes selskabsform, hvor det er flere forskellige valgmuligheder.

De typiske virksomhedsformer er enten et ApS, IVS eller A/S.  Forskellen mellem disse er ret stor. Et ApS selskab eller et anpartsselskab koster 50.000 kr. for at oprette og fordelen ved netop denne form, er at man ikke hæfter personligt. Det vil sige, at hvis virksomheden skulle gå konkurs er det ikke dig selv der hæfter for det. Det er kun de 50.000kr i stiftelses kapital, man har ansvaret for, men som også deles med de andre medejere.

Et A/S selskab eller aktieselskab, som det er er modsat en et Aps selskab en dyr fornøjelse. Det koster hele 500.000 at stifte, hvorfor der er en mængde aktionærer der ejer virksomheden. Her er det lovpligtigt at have minimum 3 bestyrelsen medlemmer, som er med til at træffe de overordnede beslutninger i virksomheden.

Som studerende og nyopstartet iværksætter, er det sandsynligvis ikke et  A/S selskab, man vil stifte i begyndelsen, men snarere et IVS selskab, eller iværksætter selskab. Grunden skal blandt andet findes i, at det kun koster sølle 1 krone i opstartsgebyr.  Dog skal man minimum spare 25% af overskuddet indtil man kan oprette et anpartsselskab.  Hvis der er nogen tvivl om, hvordan det hænger sammen, vil det være en god ide at kontakte en advokat. En advokat vil kunne hjælpe med det juridiske når det gælder selskabsformen, men også hvis du har brug for rådgivning i andre aspekter, såsom leveringskontrakter, testamente osv.

 

Læg en plan

Når du starter ud som selvstændig er det en god idé at få et overblik over tilgængelige ressourcer. Først og fremmest de personlige ressourcer, hvilke kompetencer er man i besiddelse af i virksomheden. Hvad kan man hver især bidrage med? I samme ombæring er det hver at gøre sig et overblik over de økonomiske ressourcer. Hvor mange penge har vi som der kan smides i projektet ift. hvad der er råd til at tabe.  Når man har dannet sig et overblik over tilgængelige ressourcer, er det muligt at lægge en plan ud fra disse.

Hvis produktet eller ideen har potentiale kan man få sparring og rådgivning af en såkaldt Business Angel, som hjælper nyopstartede virksomheder med rådgivning af forskellig art.

Økonomi

Økonomien er vigtigt for os alle sammen, men som selvstændig har man en større risiko end hvis man var almindelig ansat i en organisation. Her kan fejltagelser blive til en livslang gæld, hvis virksomheden går konkurs, så det er vigtigt altid have fingeren på pulsen, når det gælder sit selskabs kapital. Hvis man ikke har de store økonomiske ressourcer eller viden i starten, kan man med Fairkredit få en uforpligtende snak omkring lånemuligheder, hvilket man kan læse mere om.

Andre artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *