Skal du flytte hjemmefra til studiestart?

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de hjemmesider, der linkes til.

Har du modtaget brev om optagelse på dit drømmestudie? Så er du en af de mange heldige unge. Inden det kan blive en realitet, forudsætter det måske, at du flytter til byen. Skal du flytte til Århus, kan du kontakte Havkrog Flytteforretning, som er et flyttefirma i Århus.

Hvis det er første gang, du skal flytte hjemmefra, er der mange ting at tage højde for. Ikke nok med at du flytter til en ny by, skal du også starte et nyt liv. Og det er starten på et selvstændigt voksenliv, der kan indeholde alt det, du ønsker.

Skab et overblik, inden du flytter

Vi ved, at der er mange nye indtryk at forholde sig til, når du starter på et nyt studie. Det er svært at overskue meget mere end din studieordning og dine nye venner. Derfor anbefaler vi, at du undersøger så meget som muligt, inden du flytter. Her tænker vi på alt det praktiske i forbindelse med forsikringer, budget, madplan og så videre.

Det er klart det økonomiske overblik, der er det vigtigste. Det er hele forudsætningen for, at du kan blive i den pågældende by. Det er essentielt, at du ved, om du har råd til at bo i den lejlighed, du har fundet. Derfor kan du lægge et budget, der indeholder:

  • Depositum og forudbetalt husleje.
  • Udgifter til møbler, vedligeholdelse, TV/internet og licens.
  • Udgifter til forbrug som vand, varme og el.

Et sådant budget kan give dig et overblik over, hvad det vil koste at flytte hjemmefra. Og selvom du umiddelbart tænker, at det ikke er nødvendigt at købe nye møbler, vil der altid være et eller andet, du mangler. Så sørg for at sætte et beløb af hertil.

Hav styr på formaliteterne ved en flytning

Når du skal flytte, skal du selv ind at melde det til det offentlige. Det skal du gøre senest fem dage efter, du er flyttet ind. Du kan med fordel gøre det hjemmefra og først angive din flyttedato den dag, du flytter. Når du skal flytte, kan det være en ide at kontakte med flyttefirma til privat flytning. Denne udgift skal du naturligvis medregne i dit budget.

I samme forbindelse skal du vælge ny læge og tandlæge. Du kan godt vælge at beholde din læge, men hvis du senere ønsker at skifte, skal du selv betale.

Derudover skal du huske at aflæse målere i din nye lejlighed. Og du skal huske at tilmelde dig varme og el. Det er vigtigt, at du enten skriver ned eller tager et billede af målerne. På den måde sikrer du dig mod at betale for et forbrug, der ikke er dit.

Ligeledes kan du sørge for forsikringer hjemmefra. Du skal som minimum have:

  • En indboforsikring.
  • En ulykkesforsikring.
  • En ansvarsforsikring.

Ofte kan du også vente og se, om dit studie samarbejder med særlige forsikringsselskaber. Det giver ofte mulighed for fordelagtige rabatter.

Lær at leve på SU’en

Hvis du har haft et arbejde i dit sabbatår, ved vi, at det kan være en udfordring at skulle leve af en SU. Derfor kan det godt betale sig at benytte diverse studierabatter og genbrug. Det gælder alt lige fra butikker og caféer til fitnesscentre.

Ligeledes skal du måske sætte dine forventninger ned til mad. Du får måske ikke mulighed for at lave et gourmetmåltid hver aften. Men med den rette prioritering og sammensætning, skal du heller ikke leve af pasta og ketchup hver aften.

Andre artikler