Bør man droppe SU-lånet som studerende?

Ikke nødvendigvis, men det er helt sikkert at man bør tænke sig godt om. Ser man på statistikkerne så er der faktisk flere og flere unge som vælger andre løsninger end et SU-lån. Dette skyldes flere ting, blandt andet finanskrisen for et par år siden og så er der mange studenter som efterhånden har valgt at fokusere på at arbejde ved siden af studierne.

Dette er samtidig med til at give dem relevant erhvervserfaring. Skal vi se på det på vegne af studenterne, så er det kun godt at der er fokus på arbejde, specielt med tanke på at SU-lån ikke er gratis. I tillæg giver arbejde både erfaring og er med til give den enkelte student mindre gæld, noget som bliver nyttig på et senere tidspunkt.

Et billigt forbrugslån

Et SU-lån kan på mange måder sammenlignes med et billigt forbrugslån. Det er relativt enkelt at få, men det må betales betale og specielt med SU-lånet, så er reglerne meget firkantede når det gælder afdrag og tilbagebetalingsperiode. Har man svært ved at betale lånet tilbage så ryger renten i vejret.

Flere andre overvejer privatlån siden betingelser næsten er identiske med SU-lånet. Eneste store forskel er at man kan tilbagebetale SU-lånet over en længere årrække, men det betyder så også at man slæber rundt på gælden i lang tid. Sidstnævnte kan være en ulempe når man eksempelvis skal købe egen bolig, siden banken også kigger på hvilke andre lån man har.

Studiejob giver adgang til arbejde

Mange arbejdsgivere har næsten som krav at studenter har arbejdet ved siden af studierne når de sender en ansøgning om et job. Tiderne forandrer sig og sender man en cv i dag uden et eneste studiejob, så er man næsten garanteret at havne nederst i bunken med ansøgninger. Dette er også med til at sørge for at flere og flere vælger at få et job ved siden af studierne og dermed slå to fluer med et smæk.

Heldigvis er de studerende bedre stillet i dag end de var i 1980’erne. Dengang kunne man studerer i næsten lige så mange år man ville, og bare fortsætte med at tage op nye SU-lån. Mange kunne derfor havne i en uoverskuelig gældsfælde med studiegæld resten af livet. Dette har ændret sig og nu bliver man pisket igennem studierne. Dette betyder så også at man får behov for mindre studielån, og der er nu sat grænser for hvor meget man får lov til at låne. Finans.dk har også skrevet flere interessante artikler om SU-lån og det kan varmt anbefales at læse dem.

Privatlån kontra SU-lån

Flere banker tilbyder konkurrencedygtige privatlån. Om det betaler sig er noget man som student selv må vurdere, men det er definitivt en mulighed. Med et privatlån får du svar på din ansøgning i løbet af en dag eller to, og du vil få pengene udbetalt kort tid efter ansøgningen eventuelt er blevet godkendt. Dette giver den fordel at du ved at du har penge til dine studier, og du er ikke afhængig af en lang og besværlig ansøgningsproces for at få et SU-lån.

 

Andre artikler