Det skal du bruge penge på, når du skal studere

På et ungdomsstudie som fx HHX, HTX eller STX er det måske ikke så mange penge, du skal punge ud med udover det, du bruger til tøj, fester og sjov. Du bor her ofte hjemme hos mor og far, og det er derfor såkaldte cafépenge, der finansierer dig. Når du kommer videre til fx universitetet ændrer din økonomiske verden sig en hel del. Det kan nemlig hurtigt blive rigtig dyrt at studere, og en del må faktisk få studiearbejde ved siden af studiet, for at det hele kan løbe rundt. Men hvad er det helt præcist, der pludselig bliver så dyrt, når du tager springet fra en ungdomsuddannelse til en videregående uddannelse?

Tiden er kommet, hvor du gerne vil flytte hjemmefra

Når du starter på universitetet, er det også her, hvor de fleste gerne vil have deres eget sted at bo. Nogle flytter på kollegieværelse, mens andre vælger at finde en lejlighed. Der findes selvfølgelig nogle, der har muligheden for at studere i forældrenes by, og her er der enkelte, der fortsat vælger at bo hjemme. Vælger man et universitet et andet sted i landet, er man dog tvunget til at flytte for effektivt at kunne passe sit studie.

Når man flytter hjemmefra, er der pludselig en hel del penge, der skal hostes op med. Du skal have møbler til din nye lejlighed samtidig med, at du skal have penge til et indskud. Har du ikke forberedt dig i årene op til denne dag, skal du måske også investere i service, køkkengrej osv. Alt sammen noget, der hurtigt kan løbe op i en hel del tusinde kroner.

Når du så er flyttet hjemmefra, så er der pludselig en række udgifter, der skal betales hver måned. Først og fremmest skal du betale for huslejen, el, vand og varme. Du har sikkert også brug for internet og mobiltelefonen, så der kommer to faste abonnementer, der også skal betales. Og så er der selvfølgelig husholdningen. Uden mad og drikke, duer helten ikke. Så du skal også hver måned ligge til side til denne post.

Bøger og mad – det kan blive en dyr fornøjelse

Ved hvert semester på universitet får du udleveret en bogliste. Nogle studier kræver måske 2-4 bøger per semester, mens andre kræver væsentlig flere. Afhængigt af dit studie kan du derfor hurtigt ende på mellem 2.000 kr. og 6.000 kr. hvert halve bare i studiebøger. Dette er en meget stor udgift for de fleste unge, der lige er flyttet hjemmefra, og det kan derfor godt betale sig at finde dine studiebøger brugt, hvis du har muligheden for det.

Er du typen, der gerne køber mad på skolen hver dag? Denne fornøjelse skal du nok overveje at skære væk, medmindre du vil have et studiearbejde ved siden af studiet. Det kan nemlig hurtigt blive dyrt i længden, hvis du skal bruge fx skal bruge 30 kr. på dagens ret plus 20 kr. på en sodavand hver dag. På en måned er det faktisk 1.000-1.200 kr.

Det er altså bestemt ikke billigt at studere, og derfor kan du også risikere at skulle låne penge for at dække nogle af udgifterne. Her kan det anbefales, at du sætter dig grundigt ind i lånebetingelserne, inden du optager et unødigt lån – hvis du har ganske få penge, kan det nemlig være svært at tilbagebetale et lån.

Andre artikler