Sådan virker økonomien bag andelsboliger

Leder du efter en lejlighed, og har du overvejet at flytte i andelsbolig, så læs med her. Der er meget forskel på, hvor andelsboligforeninger driver deres organisation, og det kan være uoverskueligt at sætte sig ind i, hvordan det økonomiske fungerer. Dog er dette noget, som du er nødt til at sætte dig ind i, inden du køber en andelsbolig.

Ofte er andelsboliger meget attraktive. Dette gør sig især gældende i København, hvor en hel horde af mennesker ofte står i kø for at kunne komme til at købe en andelsbolig. Der er dog forskel på, hvor sunde økonomier de forskellige foreninger har.

Ofte skal man også have stået på venteliste længe, før man får chancen for at købe en andelsbolig. Mange steder er der besvær med at administrere disse ventelistesystemer til andelsboligforeninger.

I tråd med lovgivningen

Der findes en masse lovgivning på området omkring andelsboligforeninger. Dette gælder også ventelistesystemet til andelsboligforeninger, som hos mange kan virke som en lidt mudret foranstaltning.

I mange andelsboligforeninger hersker en voldsom grad af nepotisme. Dette betyder, at man skal ”kende nogen” for at have mulighed for at købe en andelsbolig.

Andre steder kan det være, man er nødt til at være skrevet op i flere år, før man får tilbudt en bolig.

Som sagt er der en hel masse lovgivning på området, som det er vigtigt, at andelsboligforeninger overholder. Dette er dog lettere sagt end gjort, og med mindre man er advokat, kan det være svært at finde rundt i disse systemer.

Få udarbejdet et passende ventelistesystem til andelsboligforeninger

Det er muligt for andelsboligforeninger at få hjælp til at lave et smart ventelistesystem. Ved at få hjælp af et andet firma kan der laves et ventelistesystem til andelsboligforeninger, som er i tråd med lovgivningen. De får lavet et system, som sikrer, at alt går, som det skal.

Firmaer, som tilbyder denne service, gør det somme tider gratis. De sørger for at administrere ventelistesystemet. De sørger også for at persondataloven, GDPR, overholdes. Dette er også noget, som giver tryghed hos dig, som overvejer at købe en andelsbolig og måske står på venteliste.

Fordele ved at flytte i andelsbolig

Der er også en masse positive ting ved at flytte i andelsbolig. For det første er priserne ofte langt lavere, end hvis du skulle købe en ejerlejlighed. Dette skyldes, at prisen af en given lejlighed reguleres af andelsboligforeningen. Dette gøres ud fra forskellige principper.

Der er også den væsentlige fordel, at du som andelshaver ikke skal betale ejendomsværdiskat. Dette ville du skulle gøre i en tilsvarende ejerlejlighed. På denne måde bliver det igen billigere at flytte i andelsbolig.

En andelsbolig stiger også i pris, hvis du forbedrer boligen. Hvor meget og hvordan er fastlagt af andelsboligforeningen, men det er muligt for dig at gøre en forskel og herefter tjene lidt ekstra penge.

Nogle mennesker flytter også i andelsbolig af mere ideologiske årsager, fordi de synes om den måde at organisere sig på. Politisk overbevisning er også noget, du kan have med i dine overvejelser, inden du beslutter at blive andelshaver.

Andre artikler