Vedligeholdelsesplan – hvorfor giver det mening?

Først og fremmest bør du vide, hvad en vedligeholdelsesplan er. Herved er det nemmere at forholde sig til, hvorfor den er god at anvende og hvad den kan. Det er ikke alle boliger der behøver en vedligeholdelsesplan. Dog er det en god ide for alle at få den lavet. En plan af denne karakter, er et godt og solidt fundament til din bolig hvis du overvejer at købe en ejerlejlighed eller en andelsbolig.

Ejerlejlighed og andelsbolig

Er to typer boliger, hvor man ikke ejer hele boligen. Her er det en forening der ejer den bygning din bolig er i. Det betyder at hvis der skal renoveres i denne type boliger, er det foreningen der bestemmer om det kan lade sig gøre at renovere. Så hvis du ejer en af disse boliger, eller gerne vil eje denne type, bør du få udarbejdet en vedligeholdelsesplan. Denne er med til at vurdere:

  • Murværket på boligens ydermure
  • Renovering af tag, tagkonstruktion og andet groft håndværk
  • Renovering af trappeopgang til din bolig
  • Nye vinduer og døre

Hvis man skal have oprettet en vedligeholdelsesplan, bør det være en ukyndig fra foreningen. Ved at anvende en tredje part, får du en mere sikker og real vurdering. Endvidere er det vigtigt at der foreligger sådan en, inden du køber din bolig. Du bør også kigge på foreningens økonomi, inden købet finder sted. På denne måde ved du om du og din økonomi er forholdsvis sikker ved denne investering. Du skal huske på, at du ikke kommer til at eje disse boligtyper, du er med til at smide penge i en forening. Derved opnår du hverken:

  • Friværdig på boligen
  • Skattefradrag
  • Ejendomsskat

Så du får ikke tegnet en ”opsparing” på samme måde som hvis du køber en hvilken som helst anden boligtype.

Hvorfor er det en god ide?

Fordi du som kommende boligejer bliver bedre sikret og bedre stillet ved køb af denne boligtype. Endvidere opnår du flere reale svar på hvilken stand boligen er i. Du får mulighed for svar på alle dine spørgsmål, derved har du noget mere konkret at medbringe til din låneudbyder. Du bliver også klogere på, hvad fremtiden bringer for boligen, om der forefindes en plan for renovering, nybygning og tilbygning. Du ved også hvad årerækken for disse ting er. Det er ikke fedt at spendere penge på noget faldefærdigt ”skrammel” hvis handlingsplanen på disse omkostninger først er om 10 år. Bedre viden om boligen, giver en bedre budgetlægning før dit boligkøb.

Energien i boligen

Uanset hvilken boligtype, du ønsker at købe, bør du altid være opmærksom på boligens opvarmningskilde. Denne kan være en af de dyreste og mindst energivenlige varmekilder. Hvis den bolig du drømmer om, er olie eller el-baseret varme, dykker husets værdi og energiklasse. Jo mere energivenlig og miljørigtig bolig du køber, jo bedre stillet er du også fremadrettet hvis du engang vil sælge igen. Ved huskøb, er det nogle af disse ting som din låneudbyder hæfter sig ved, hvis de skal låne dig penge til en bolig.

Andre artikler